Easiest Way to Cook Delicious Ayam Percik PKP 10 Kg

Ayam Percik PKP 10 Kg.

Ayam Percik PKP 10 Kg You can have Ayam Percik PKP 10 Kg using 20 ingredients and 15 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Ayam Percik PKP 10 Kg

  1. You need 10 kg of ayam bahagian thigh + drumstick @ 8 ekor ayam potong empat.
  2. Prepare of Bahan Perap Ayam:.
  3. It's 5 of sb garam gunung (secukupnya).
  4. You need 1/4 cawan of serbuk kunyit (secukupnya).
  5. You need 15 batang of serai.
  6. Prepare 300 g of bawang putih.
  7. Prepare 100 g of halia.
  8. You need 5 of biji perahan limau nipis.
  9. It's 1 cawan of gula perang.
  10. Prepare 1/5 cawan of serbuk jintan putih.
  11. Prepare 1/5 cawan of serbuk jintan manis.
  12. Prepare of Kuah Percik:.
  13. Prepare 3 liter of santan cair.
  14. You need 2 liter of santan pekat (KARA).
  15. Prepare 500 g of bawang merah.
  16. It's 250 g of halia.
  17. It's 400 g of cili kisar.
  18. It's 3 cawan of gula kelapa/gula putih/gula perang (secukupnya).
  19. Prepare 1 of sb asam jawa (dibancuh air,ditapis).
  20. It's 8 of sb garam (secukupnya).

Ayam Percik PKP 10 Kg instructions

  1. Perap ayam: Kisar halia,serai dan bawang putih..
  2. Gaul ayam dengan garam dan kunyit. Diikuti dengan perahan limau nipis, gula perang dan serbuk jintan..
  3. Gaul lagi dengan bahan kisar. Perap 6 jam atau semalaman. (uchu perap semalaman).
  4. Sos percik: kisar halus bawang dan halia..
  5. Sangai bahan kisar dan cili kisar sehingga agak kering airnya..
  6. Tambahkan gula kelapa/gula putih. Kacau rata sehingga gula caramelised. Tambahkan air asam jawa..
  7. Tambahkan santan..
  8. Masak sehingga naik wap, jangan sampai pecah minyak pula. Tambah garam, rasa kuah dan sesuaikan rasa. (Biar kuahnya pecah minyak ketika membakar ayam nanti). Ayam Percik PKP 10 Kg
  9. Asingkan kuah percik ke dalam mangkuk lain untuk persediaan mempercik nanti..
  10. Tinggalkan sedikit kuah dalam periuk. Panaskan lagi baki kuah dalam periuk sehingga mendidih sebagai kuah percik untuk dihidang kemudian..
  11. Bakar ayam kedua2 belah menggunakan api/bara arang..
  12. Bakar sehingga ayam betul2 hampir masak..
  13. Kemudian percikkan dengan kuah percik. Bakar lagi sehingga nampak santan pecah minyak/berkilat..
  14. Percikkan sekali lagi dengan kuah. Bakar lagi sekejap sahaja. Ulang percik sekali lagi jika nak lebih kick..
  15. Jiruskan lagi baki kuah percik yang disimpan ke atas ayam semasa makan nanti. (Siap packing untuk jiran).

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Delicious Ayam Percik PKP 10 Kg"

Posting Komentar