Recipe: Perfect Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang)

Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang).

Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang) You can cook Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang) using 32 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang)

  1. It's 1 of paket spaghetti.
  2. You need of Kuah (Bahan A).
  3. You need 1 kg of campuran ikan tenggiri dan parang.
  4. It's 1 liter of air.
  5. Prepare 200 gram of udang basah.
  6. It's 200 gram of ikan bilis.
  7. Prepare 200 gram of udang kering.
  8. It's 5 keping of asam keping.
  9. It's 1 of kuntum bunga kantan.
  10. You need 5 of tangkai daun kesom.
  11. Prepare 1 kotak of kecil santan.
  12. Prepare 2 of paket kecil rempah kari ikan.
  13. Prepare 4 of sudu besar kerisik.
  14. Prepare 2 batang of serai (diketuk).
  15. It's 1 of sudu besar garam.
  16. Prepare 2 of sudu besar gula.
  17. You need of Kuah (Bahan B - dikisar).
  18. Prepare 3 of biji bawang besar.
  19. You need 7 ulas of bawang putih.
  20. It's 15 of biji cili kering.
  21. You need 1 of inci halia.
  22. You need 1 of inci lengkuas.
  23. You need 2 of inci kunyit hidup.
  24. It's of Hiasan/Ulam.
  25. You need 1 of biji timun.
  26. You need 4 helai of daun salad.
  27. Prepare 6 of biji limau kasturi.
  28. You need 5 batang of kacang panjang.
  29. You need 1 of biji bawang besar.
  30. You need 3 keping of kobis.
  31. You need 100 gram of taugeh.
  32. It's of Sambal belacan.

Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang) step by step

  1. Rebus spaghetti hingga lembut dan toskan airnya..
  2. Cuci, potong dan rebus ikan tenggiri dan ikan parang. Sejukkan. Asingkan isi ikan dan tulang..
  3. Kisar tulang dengan air rebusan. Kemudian tapis..
  4. Kisar bahan-bahan B hingga halus. Panaskan minyak dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan rempah kari ikan dan cili kisar. Masak lagi hingga pecah minyak..
  5. Masukkan udang basah yang dikisar, isi ikan, air tapisan tulang, air, kerisik, bunga kantan, daun kesom dan serai. Kuah ikut kesukaan sendiri nak pekat atau tidak..
  6. Masak lebih kurang 1 jam. Masukkan garam, gula, serbuk perasa..
  7. Sediakan ulam dan sedia untuk dihidangkan..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Perfect Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang)"

Posting Komentar