Recipe: Perfect Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang)
Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang).
You can cook Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang) using 32 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang)
- It's 1 of paket spaghetti.
- You need of Kuah (Bahan A).
- You need 1 kg of campuran ikan tenggiri dan parang.
- It's 1 liter of air.
- Prepare 200 gram of udang basah.
- It's 200 gram of ikan bilis.
- Prepare 200 gram of udang kering.
- It's 5 keping of asam keping.
- It's 1 of kuntum bunga kantan.
- You need 5 of tangkai daun kesom.
- Prepare 1 kotak of kecil santan.
- Prepare 2 of paket kecil rempah kari ikan.
- Prepare 4 of sudu besar kerisik.
- Prepare 2 batang of serai (diketuk).
- It's 1 of sudu besar garam.
- Prepare 2 of sudu besar gula.
- You need of Kuah (Bahan B - dikisar).
- Prepare 3 of biji bawang besar.
- You need 7 ulas of bawang putih.
- It's 15 of biji cili kering.
- You need 1 of inci halia.
- You need 1 of inci lengkuas.
- You need 2 of inci kunyit hidup.
- It's of Hiasan/Ulam.
- You need 1 of biji timun.
- You need 4 helai of daun salad.
- Prepare 6 of biji limau kasturi.
- You need 5 batang of kacang panjang.
- You need 1 of biji bawang besar.
- You need 3 keping of kobis.
- You need 100 gram of taugeh.
- It's of Sambal belacan.
Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang) step by step
- Rebus spaghetti hingga lembut dan toskan airnya..
- Cuci, potong dan rebus ikan tenggiri dan ikan parang. Sejukkan. Asingkan isi ikan dan tulang..
- Kisar tulang dengan air rebusan. Kemudian tapis..
- Kisar bahan-bahan B hingga halus. Panaskan minyak dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan rempah kari ikan dan cili kisar. Masak lagi hingga pecah minyak..
- Masukkan udang basah yang dikisar, isi ikan, air tapisan tulang, air, kerisik, bunga kantan, daun kesom dan serai. Kuah ikut kesukaan sendiri nak pekat atau tidak..
- Masak lebih kurang 1 jam. Masukkan garam, gula, serbuk perasa..
- Sediakan ulam dan sedia untuk dihidangkan..
0 Response to "Recipe: Perfect Laksa Johor (Ikan Tenggiri dan Ikan Parang)"
Posting Komentar