Easiest Way to Make Tasty Kuih Ketayap

Kuih Ketayap.

Kuih Ketayap You can have Kuih Ketayap using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kuih Ketayap

  1. Prepare of Inti:.
  2. Prepare 1/2 of biji kelapa parut (ambik yang putih je).
  3. Prepare 1/2 cawan of gula.
  4. It's 1 of sdk sirap ros.
  5. Prepare 1 helai of daun pandan (simpulkan).
  6. Prepare 1 sudu makan of tepung gandum.
  7. Prepare of Kulit:.
  8. Prepare 1 cawan of tepung gandum.
  9. Prepare 1 of biji telur.
  10. Prepare 1 1/2 cawan of air (blend dengan daun pandan dan tapis).
  11. It's of Secubit garam.
  12. It's of Nota: air boleh juga diganti dengan santan. Ikut selera masing.

Kuih Ketayap instructions

  1. Untuk inti, masukkan air, gula, daun pandan & sirap ros kedalam kuali. Masak hingga gula larut..
  2. Kemudian masukkan kelapa parut. Kacau hingga kering airnya. Masukkan 1 sudu makan tepung gandum. Kacau sebati..
  3. Siap. Ketepikan..
  4. Untuk kulit, campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati..
  5. Panaskan kuali, sapu dengan sedikit minyak. Masukkan 1 senduk adunan dan lenggangkan ke kiri dan kanan supaya membulat dan nipis..
  6. Apabila permukaan dah kering, angkat dan letak inti ditengah kuih, lipat kiri kanan dan gulung dengan kemas..
  7. Sedia untuk dinikmati..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Make Tasty Kuih Ketayap"

Posting Komentar