Recipe: Delicious Asam Laksa Penang

Asam Laksa Penang.

Asam Laksa Penang You can cook Asam Laksa Penang using 30 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Asam Laksa Penang

  1. You need 1 of Kilo Mee Laksa.
  2. Prepare of Secukupnya Nanas.
  3. You need of Secukupnya Daun Salad.
  4. It's of Secukupnya hirisan Bawang Besar.
  5. It's of Secukupnya hirisan Cili Padi Merah.
  6. Prepare 1 batang of bunga kantan di hiris.
  7. It's of Secukupnya Limau Kasturi.
  8. Prepare of Secukupnya hirisan Timun.
  9. You need of Secukupnya Daun Mint.
  10. It's of Kuah Asam Laksa.
  11. Prepare 1 of Kilo Ikan Selayang/Ikan Sardin.
  12. It's 3 Liter of Air.
  13. It's of Secukupnya Telur Rebus.
  14. Prepare 1 Tin of Sardin (Asingkan Sosnya).
  15. It's 50 gm of Asam Jawa (bancuh dengan air).
  16. It's 20 gm of Asam Keping.
  17. Prepare of Secukup rasa Gula pasir.
  18. You need of Secukup rasa Garam.
  19. Prepare of Secukup rasa Serbuk pati ayam.
  20. Prepare 7 batang of Daun Kesum.
  21. It's 2 batang of Bunga Kantan di belah 2.
  22. Prepare of Bahan Kisar.
  23. It's 250 gm of Nenas (yang masam).
  24. It's 150 gm of Cili kisar.
  25. You need 15 gm of Bawang Putih.
  26. It's 150 gm of Bawang Merah Besar.
  27. You need 2 batang of serai bagian putih.
  28. It's 2 gr of Kunyit hidup.
  29. You need 15 gm of Lengkuas muda.
  30. Prepare 20 gm of Belacan (Bakar dalam ketuhar).

Asam Laksa Penang step by step

  1. Sediakan semua bahan-bahan.
  2. Kisarkan semua bahan kisar hingga halus..
  3. Rebuskan ikan, angkat dan asingkan isi ikan dengan tulang ikan..
  4. Kisarkan tulang ikan masukan air rebusan ikan. Kisarkan sehingga Halus..
  5. Tuangkan bahan kisar Kedalam Periuk, masukkan asam keping, Asam jawa, dan tapiskan tulang ikan yang di kisar tadi..
  6. Kisarkan Sebagian isi ikan, tambahkan air rebusan ikan. Kisar hingga halus..
  7. Tuangkan isi ikan yang telah di Kisar,isi ikan yang telah di racik kasar. Tapiskan semua air rebusan ikan tadi dan tuangkan Kedalam Periuk. Masukan daun Kesum,bunga kantan,garam,gula pasir dan serbuk pati ayam. Rebuskan kuah dengan api sederhana hingga mendidih..
  8. Masukan Sebagian isi ikan Sardin dalam tin yang telah di racik kasar. Cara menghidang. Rebuskan Mee LAKSA sekejap(bagi dia Lembut),masukan Mee laksa yang telah di Rebus Kedalam mangkuk,Tuangkan dengan kuah laksa yang mendidih. Tambahkan si ikan sardin dalam tin yang di racik Kasar,potongan daun salad,hirisan timun,nenas, bawang besar, cili padi Merah,Bunga Kantan, tambahkan telur rebus,daun mint, limau kasturi, dan kuah Petis. Sajikan selagi panas. Enjoy... yammiii .
  9. Selamat mencuba dan semoga berjaya .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Delicious Asam Laksa Penang"

Posting Komentar