How to Cook Yummy Laksa Penang (kurang pedas)
Laksa Penang (kurang pedas).
You can have Laksa Penang (kurang pedas) using 21 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Laksa Penang (kurang pedas)
- You need of Bahan A (kuah).
- You need 5 of ekor ikan kembung (rebus- asingkan isi dan tulang).
- It's 5 of ekor ikan selayang.
- It's 8 of biji bawang merah.
- It's 1/2 of biji bawang holland.
- You need 2 of inci belacan.
- It's 5 of sudu besar cili kisar (my letak sikit je).
- Prepare 5 keping of asam keping.
- You need 2 of kuntum bunga kantan (belah 4).
- Prepare 1 of ikat daun kesum.
- It's of Bahan B.
- You need of Laksa(rebus+ toskan).
- Prepare 5 of biji telur (rebus).
- Prepare of Bahan C (ulaman).
- You need sedikit of daun salad.
- Prepare sedikit of daun pudina.
- It's 1/2 of biji bawang holland (hiris nipis).
- You need 1 of biji timun.
- You need 1 of biji cili merah.
- Prepare 5 of biji buah limau kasturi.
- Prepare 5 of biji cili padi.
Laksa Penang (kurang pedas) instructions
- Rebuskan laksa sehingga lembut dan toskan sambil tu boleh rebus ikan biarkan sejuk.
- Kisarkan bawang bersama separuh isi ikan,separuh lagi kisar jangam terlebih hancur.
- Kemudian kisarkan juga air tulang bersama air rebusan ikan,masukkan bahan tadi ke dalam periuk,gaul sebati.
- Masukkan asam keping garam dan gula secukup rasa sedia untuk di hidang bersama ulaman.
0 Response to "How to Cook Yummy Laksa Penang (kurang pedas)"
Posting Komentar