Recipe: Yummy LAKSA PENANG (ASAM LAKSA)
LAKSA PENANG (ASAM LAKSA).
You can have LAKSA PENANG (ASAM LAKSA) using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of LAKSA PENANG (ASAM LAKSA)
- You need 1 of paket laksa.
- Prepare 1 of kilo ikan kembung.
- Prepare 10 of biji chilli padi.
- Prepare 1 of biji bawang besar.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
- You need 1 of ikat kecil daun kesum.
- You need of Ulaman.
- You need 4 of biji telur direbus & dibelah 2.
- You need 1 of biji timun dihiris halus.
- Prepare 1 of kuntum bunga kantan hiris halus.
- You need 1/2 of biji nenas didadu.
- It's 1 of biji bawang besar didadu.
- Prepare 1 of biji daun salad hiris nipis.
- Prepare 1 of biji lada besar dihiris halus.
LAKSA PENANG (ASAM LAKSA) instructions
- Rendam laksa selama 30 minit. Rebus hingga laksa lembut. Angkat dan toskan..
- Bersihkan ikan dan rebus dengan sedikit garam dan asam keping. Setelah masak, asingkan ikan dari tulangnya..
- Kisar isi ikan dengan sedikit air rebusannya tadi. Masukkan semula dalam periuk. Kisar tulang dengan air, tapis dan ambil airnya. Campurkan ke dalam periuk tadi..
- Kisar bawang, bawang putih dan chili padi. Campurkan je dalam periuk kuah tadi..
- Tambahkan air secukupnya untuk menjadikan kuah tidak terlalu pekat. Masaklah kuah sehingga mendidih. Masukkan asam keping, bunga kantan dan daun kesum. Masak sehingga kuah masak dan rasa garamnya..
- Ulaman semua dihiris halus. Telur rebus dibelah dua. Apabila kuah masak, hidangkan dalam mangkuk dan dihiasi dengan ulaman seperti gambar. Marilah kita cuba ya.
0 Response to "Recipe: Yummy LAKSA PENANG (ASAM LAKSA)"
Posting Komentar