Recipe: Yummy LAKSA PENANG (ASAM LAKSA)

LAKSA PENANG (ASAM LAKSA).

LAKSA PENANG (ASAM LAKSA) You can have LAKSA PENANG (ASAM LAKSA) using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of LAKSA PENANG (ASAM LAKSA)

  1. You need 1 of paket laksa.
  2. Prepare 1 of kilo ikan kembung.
  3. Prepare 10 of biji chilli padi.
  4. Prepare 1 of biji bawang besar.
  5. You need 3 ulas of bawang putih.
  6. Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
  7. You need 1 of ikat kecil daun kesum.
  8. You need of Ulaman.
  9. You need 4 of biji telur direbus & dibelah 2.
  10. You need 1 of biji timun dihiris halus.
  11. Prepare 1 of kuntum bunga kantan hiris halus.
  12. You need 1/2 of biji nenas didadu.
  13. It's 1 of biji bawang besar didadu.
  14. Prepare 1 of biji daun salad hiris nipis.
  15. Prepare 1 of biji lada besar dihiris halus.

LAKSA PENANG (ASAM LAKSA) instructions

  1. Rendam laksa selama 30 minit. Rebus hingga laksa lembut. Angkat dan toskan..
  2. Bersihkan ikan dan rebus dengan sedikit garam dan asam keping. Setelah masak, asingkan ikan dari tulangnya..
  3. Kisar isi ikan dengan sedikit air rebusannya tadi. Masukkan semula dalam periuk. Kisar tulang dengan air, tapis dan ambil airnya. Campurkan ke dalam periuk tadi..
  4. Kisar bawang, bawang putih dan chili padi. Campurkan je dalam periuk kuah tadi..
  5. Tambahkan air secukupnya untuk menjadikan kuah tidak terlalu pekat. Masaklah kuah sehingga mendidih. Masukkan asam keping, bunga kantan dan daun kesum. Masak sehingga kuah masak dan rasa garamnya..
  6. Ulaman semua dihiris halus. Telur rebus dibelah dua. Apabila kuah masak, hidangkan dalam mangkuk dan dihiasi dengan ulaman seperti gambar. Marilah kita cuba ya.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Yummy LAKSA PENANG (ASAM LAKSA)"

Posting Komentar