Recipe: Yummy Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju

Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju.

Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju You can cook Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju using 24 ingredients and 10 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju

  1. You need of Bahan-bahan untuk kuah laksa.
  2. It's 1/2 of periuk lebihan kuah laksa penang/utara.
  3. Prepare 1 batang of serai.
  4. You need 2 helai of daun limau purut.
  5. Prepare 1 kotak of santan.
  6. It's 1 cawan of air.
  7. You need 1/2 of sudu serbuk kunyit.
  8. Prepare of Secubit garam.
  9. It's 1 of sudu kerisik.
  10. It's of Bahan-bahan untuk bebola daging:.
  11. You need 1/2 of paket atau 200 gram daging cincang.
  12. You need 2 of biji bawang merah dicincang.
  13. You need 2 of biji bawang putih dicincang.
  14. It's of Secubit garam.
  15. It's of Secubit gula.
  16. It's of Secubit serbuk lada hitam.
  17. You need of Secubit serbuk lada putih.
  18. Prepare of Sebiji telur.
  19. It's 3 of sudu tepung gandum.
  20. You need of Segenggam keju cheddar parut.
  21. Prepare of Sepiring keju mozarela parut.
  22. Prepare of Bahan-bahan untuk laksa.
  23. It's 1 of bungkus laksa kering.
  24. It's 1 of periuk air.

Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju step by step

  1. Didihkan lebihan kuah laksa utara. lebihan kuah ini dalam anggaran setengah periuk size sederhana. Masukkan serai dan daun limau purut.
  2. Masukkan sekotak santan, serbuk kunyit dan secawan air..
  3. Masukkan secubit garam dan sesudu kerisik.
  4. Didihkan dan kacau hingga kuah masak..
  5. Untuk bebola daging, satukan bawang merah,bawang putih, serbuk lada hitam dan lada putih, garam, gula, keju cheddar dan telur..
  6. Gaul sebati dan bentukkan menjadi bebola kecil.
  7. Goreng bebola daging pada tahap api sederhana kecil.
  8. Angkat dan toskan.
  9. Rebus laksa dengan air yang banyak sehingga laksa lembut. Setelah masak,toskan dan siram dengan air supaya tidak melekat..
  10. Laksa sedia dihidang bersama ulam-ulaman seperti timun,daun salad,cili padi,dan daun pudina. Bebola daging terus ditabur keju mozarella ketika masih panas. Selamat mencuba.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Yummy Laksa ala Thai dengan bebola daging berkeju"

Posting Komentar