Recipe: Tasty Penang Asam Laksa

Penang Asam Laksa.

Penang Asam Laksa You can have Penang Asam Laksa using 35 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Penang Asam Laksa

  1. You need of Bahan Stok Ikan.
  2. Prepare 1 kg of ikan kembung.
  3. It's 6 keping of asam gelugor.
  4. It's of Air secukupnya.
  5. You need of Bahan Pes Lada.
  6. You need 2 of senduk cili kisar @ 20 tangkai cili kering.
  7. You need 10 of biji bawang kecil merah.
  8. It's 3 ulas of bawang putih.
  9. You need Sedikit of belacan.
  10. It's of Bahan Kuah Laksa.
  11. You need of Air Rebusan ikan.
  12. It's of Isi ikan diramas kasar.
  13. It's of Isi ikan yang dikisar halus.
  14. You need of Isi tulang ikan yang dikisar halus.
  15. It's of Pes cili.
  16. Prepare 2 batang of serai dititik.
  17. Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
  18. You need 1 of inci lengkuas dihiris.
  19. You need 8 keping of asam gelugor.
  20. Prepare Daun of kesum.
  21. Prepare 1 of kiub ikan bilis.
  22. You need 1 of sudu petis udang (optional).
  23. It's 1 batang of empulur nenas dikisar halus.
  24. It's of Garam dan gula.
  25. Prepare of Bahan Sampingan Laksa.
  26. You need of Laksa kering direbus.
  27. It's 1 of pokok daun salad dihiris.
  28. It's 1 batang of timun dihiris mancis.
  29. Prepare Sedikit of daun pudina.
  30. It's 1 of biji bawang besar dihiris.
  31. It's of Nenas diracik halus.
  32. It's of Telur rebus.
  33. Prepare of Limau nipis / kasturi.
  34. It's 1 batang of cili merah dihiris.
  35. You need Sedikit of petis udang (optional).

Penang Asam Laksa instructions

  1. Ikan disiang bersig dan dimasuk ke dalam periuk yang berisi air dan asam keping. Rebus ikan hingga empuk. Sejukkan. Asingkan air rebusan ikan, isi ikan dan tulang..
  2. Kisar halus bahan pes cili. Sementara itu sediakan bahan-bahan untuk masak kuah rebusan laksa..
  3. Masuk air rebusan ikan dan isi ikan yang telah dikisar halus dalam periuk. Tapis isi tulang ikan juga ke dalam periuk..
  4. Satukan semua bahan dan pes cili ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Tambahkan kiub ikan bilis. Perasakan dengan garam gula serta serbuk perasa. Masak hingga kuah laksa masak dengan sempurna..
  5. Sementara kuah sedang direbus. Sediakan bahan sampingan kuah. Masukkan laksa yang telah direbus dan bahan sampingan lain ke dalam mangkuk. Kemudian tambahkan kuah laksa. Sedia untuk dinikmati..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Tasty Penang Asam Laksa"

Posting Komentar