Recipe: Tasty Rendang Campur Berempah Azie Kitchen

Rendang Campur Berempah Azie Kitchen.

Rendang Campur Berempah Azie Kitchen You can cook Rendang Campur Berempah Azie Kitchen using 16 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Rendang Campur Berempah Azie Kitchen

  1. Prepare 0.5 kg of limpa lembu.
  2. Prepare 0.5 kg of hati lembu.
  3. You need 0.5 kg of paru lembu.
  4. Prepare 1.5 kg of santan pekat.
  5. It's 30 of tangkai cili kering.
  6. You need 8 batang of serai.
  7. You need 4 helai of daun limau purut.
  8. Prepare 4 helai of daun kunyit - 2 simpul, 2 lagi hiris.
  9. Prepare 1 of sudu besar Kerisik.
  10. Prepare 2 keping of Asam.
  11. Prepare of Seketul Gula melaka.
  12. It's of Garam kasar.
  13. Prepare of Sangai 2sb biji ketumbar.
  14. It's of Sangai 2sb jintan manis.
  15. You need of Sangai 1sb jintan putih.
  16. You need of Lada hitam.

Rendang Campur Berempah Azie Kitchen instructions

  1. Rebus hati, paru dan limpa bersama air dan 2-3 keping asam keping atau halia yang diketuk. Setelah lembut dan empuk, angkat dan toskan. Boleh dihiris..
  2. Sangai semua bahan sangai dan kemudian kisar halus bersama bahan kisar dibawah 20 biji bawang merah 5 biji bawang besar 8 ulas bawang putih 4 inci halia 1 inci lengkuas 6 inci kunyit 5 batang serai 3 biji buah keras.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga naik bau dan terbit minyak. Masukkan semua bahan utama iaitu daging, limpa, paru dan hati. Kacau lagi sehingga kering dan terbit minyak..
  4. Masukkan santan. Terus masak dengan menggunakan api sederhana sehingga mendidih dan pekat. Setelah kuah hampir kering, masukkan kerisik, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau sebati..
  5. Masak sehingga kering yang disukai, jika suka sedikit basah, jangan dimasak terlalu kering. Sesuaikan rasa. Akhir sekali, tabur hirisan daun kunyit. Sedia untuk dihidangkan..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Tasty Rendang Campur Berempah Azie Kitchen"

Posting Komentar