How to Make Yummy Kuih Lopes Pulut Tok Aji
Kuih Lopes Pulut Tok Aji.
You can have Kuih Lopes Pulut Tok Aji using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Lopes Pulut Tok Aji
- Prepare of Bahan pulut : A.
- Prepare 2 cawan of beras pulut.
- You need 2 1/2 cawan of santan **.
- It's 1 sudu teh of air kapur **.
- Prepare 1/2 sudu teh of garam halus**.
- You need 1 helai of daun pandan disimpul **.
- You need of Bahan sirap gula melaka/merah : B.
- It's 1 1/2 cawan of gula merah cap bintang.
- You need 5 of sudu besar gula pasir.
- Prepare 3 cawan of air.
- Prepare 1 helai of duan pandan disimpul.
- You need 1/2 of biji kelapa parut putih - dicampur secubit dua garam halus dan kukus sebentar supaya kelapa tak cepat basi.
Kuih Lopes Pulut Tok Aji instructions
- Cuci beras pulut toskan air, kemudian letak ke dalam loyang atau bekas tahan panas yang selesa..
- Masukkan bahan bertanda (**) dan kacau sebati dengan pulut, kukus 20 ke 30 minit atau hingga pulut masak..
- Sediakan apa-apa acuan bentuk bulat, saya guna tutup botol nutella, angkat pulut terus dimampatkan dengan sudu (guna sudu ye pulut panas) di dalam tutup nutella ni. Golek dengan kelapa, buat hingga pulut habis..
- Satukan semua bahan B di dalam periuk masak hingga mendidih..
- Cara hidangan, letak pulut dan siram sirap gula melaka/merah sedia dinikmati..
0 Response to "How to Make Yummy Kuih Lopes Pulut Tok Aji"
Posting Komentar