Recipe: Perfect Ayam percik (guna oven)

Ayam percik (guna oven). percik kelantan guna oven resepi ayam percik khairul aming resepi ayam percik kelantan original resepi ayam percik kelantan noxxa resepi ayam warisan resepi ayam percik kelantan warna putih resepi ayam percik yatie kitchen resepi ayam percik yati resepi ayam percik yang paling sedap. Today's recipe, we will be cooking delicious Ayam Percik. Dengan mengetahui cara memanggang ayam utuh, Anda bisa menghidangkannya untuk keluarga besar atau untuk disantap beberapa kali sekaligus.

Ayam percik (guna oven) Tapi, kadangkala malas betul nak keluar ke bazar Ramadhan. Apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resepi ayam percik yang sangat senang ini. Resepi ayam bakar guna oven pasti sedap dan sangat mudah. You can have Ayam percik (guna oven) using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ayam percik (guna oven)

  1. It's of Bahan A:.
  2. You need 4 of ketul ayam.
  3. It's of Garam.
  4. Prepare of Serbuk kunyit.
  5. It's 1 of sdk maggi cukup rasa.
  6. Prepare of Bahan B (kuah percik):.
  7. It's 6 of biji bawang merah**.
  8. Prepare 1 sm of halia**.
  9. It's 3 batang of serai (diketuk).
  10. You need 1 keping of asam keping.
  11. Prepare 1 kotak of santan (200ml).
  12. It's of Garam dan gula secukup rasa.

Hi korang, harini aku masak Ayam Percik ala Jawa. Kalau korang try buat, In Shaa Allah sedap, asalkan. Today I'm excited to be making this: Ayam Percik! Or Malaysian grilled chicken marinated in a glorious spiced coconut cream.

Ayam percik (guna oven) instructions

  1. Ayam dibersihkan, dikelar dan dilumur dengan garam kunyit serta maggi cukup rasa. Bakar dalam oven dengan 200c api atas bawah sehingga ayam masak. Dalam 15 minit balik-balikkan ayam supaya garing rata..
  2. Kisar bahan bertanda **. Kemudian masukkan bahan kisar, santan, serai serta asam keping kedalam kuali. Masak hingga naik minyak dan pekat. (Kacau sentiasa). Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.. Ayam percik (guna oven)
  3. Bila ayam sudah masak, lumur atau curahkan dengan kuah percik. Bakar lagi sebentar..
  4. Gaul dalam lebihan kuah dalam kuali. Siap..

Ayam percik ini sangat sedap walaupun tak seindah gambar. Tapi kalau di majlis majlis kenduri yang menyediakan lauk ayam percik yang banyak, tentulah. AYAM PERCIK (Percik chicken) merupakan satu lagi jenis hidangan makanan yang sangat popular di Malaysia. Apa yang penulis blog suka adalah masakkan ayam percik yang terdapat di Kelantan kerana memang enak selain daripada ayam percik di pasar malam di Melaka. Ayam percik selalunya paling popular masa bulan Ramadhan.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Perfect Ayam percik (guna oven)"

Posting Komentar