Recipe: Perfect Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang)

Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang).

Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang) You can cook Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang) using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang)

  1. You need 1 of ekor ayam (dipotong 4 @ whole chicken).
  2. Prepare 1 of biji perahan limau nipis.
  3. It's Sedikit of garam.
  4. You need 5 helai of daun limau purut (dihiris).
  5. You need 400 ml of santan pekat (Kara).
  6. It's 2 of sudu besar gula merah.
  7. You need of Garam, gula secukup rasa.
  8. Prepare of Bahan kisar.
  9. Prepare 1 helai of daun cekur saiz besar.
  10. It's 2 of biji bawang merah besar.
  11. Prepare 8 of biji cili padi.
  12. Prepare 5 of biji cili besar merah.
  13. You need 5 ulas of bawang putih.

Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang) instructions

  1. Gaul ayam dengan perahan limau nipis dan sedikit garam. Perap seketika..
  2. Sangai bahan kisar sehingga agak pekat kemudian masukkan gula merah, gula dan garam. Masak sehingga pes berkilat. (Boleh juga ditumis dengan minyak).
  3. Masukkan santan, ayam dan daun limau purut. Reneh sehingga ayam separuh masak dan keluarkan airnya.(Uchu tak tambah air sebab air dari bahan kisar dah cukup).
  4. Keluarkan ayam dan susun dalam dulang pembakar untuk dibakar dalam oven @ dipanggang atas arang. Bakar pada suhu 190-200c selama 20 minit..
  5. Teruskan memanaskan kuah sehingga pekat. Sentiasa kacau kuah supaya tidak berkepala santan/berketul atau jangan sampai pecah minyak..
  6. Keluarkan ayam dari semasa ke semasa untuk disapu dengan kuah yang telah pekat beberapa kali dalam tempoh ayam masak (20 minit)..
  7. Hidangkan ayan taliwang bersama dengan kuah yang dipekatkan tadi..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Perfect Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang)"

Posting Komentar