Recipe: Tasty Rendang Selimut
Rendang Selimut.
You can have Rendang Selimut using 13 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Rendang Selimut
- It's 4 of ekor ikan Mabong / Kembong saiz sederhana.
- You need 1 of biji limau nipis.
- You need 400 ml of santan / 1 kotak santan + 200 ml air.
- Prepare 7-8 of tangkai cili kering (dibuang biji, rebus dan dikisar).
- You need of Anggaran 75 gm mentega / 2 sudu makan minyak sapi.
- It's 1 of sudu kecil Garam penambah rasa.
- You need of Diracik halus/ hiris nipis.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- You need 1 of biji bawang besar (merah).
- Prepare 1 helai of daun kunyit buang urat tengah.
- You need of Optional / pilihan.
- Prepare 100 ml of air (jika nak kuah cair sikit).
- You need 1 of cm belacan (kalau suka, saya tak letak).
Rendang Selimut instructions
- Sediakan bahan-bahan. Ikan tu digoreng dulu siap-siap. Tak nak guna ikan kembong boleh juga guna ikan tenggiri atau ikan selar..
- Panaskan kuali dengan api sederhana. Cairkan mentega. Resipi asal guna minyak sapi. Saya guna mentega.
- Bila mentega dah cair, masukkan cili yang sudah dikisar. Masak hingga pecah minyak..
- Nampak tu, dah pecah minyak masukkan bahan-bahan yang diracik halus, bawang merah, bawang putih dan daun kunyit. Gaulkan dan biar seminit dua. Resipi asal tambah belacan, tapi saya tak letak. Ikut suka tuan puan lah ya ..
- Dah tu masukkan 400 ml santan tadi. Kacau. Kalau rasa pekat sangat boleh tambah 100ml air lagi..
- Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng. Perah asam limau nipis. Agak-agak, kalau tak nak masam sangat jangan habiskan sebiji. Ingat ya . Boleh tambah garam menaikkan rasa. Ikutlah cara masing-masing, nak kurang masin atau bagaimana. Kacau dan tutup . Siap untuk dihidang..
0 Response to "Recipe: Tasty Rendang Selimut"
Posting Komentar