Recipe: Appetizing Kuih cek mek molek
Kuih cek mek molek. Cek mek molek (Jawi: . ) atau lebih dikenali sebagai cek mek ialah sejenis kuih tradisional yang amat popular di Kelantan dan Terengganu. Ia diperbuat dengan ubi keledek berwarna jingga yang dilenyekkan dan tepung gandum sebagai adunan dan gula sebagai inti. Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu.
Telah lama Juita minta dibuat Kuih Cek Mek Molek tapi asyik tertangguh kerana hubby tak beli ubi keledek yang menjadi bahan utama. Membuat che mek molek ni sangat mudah. Tak perlu sukatan pun, agak agak adunan ubi dan tepung gandum dah melekat di bekas, dah boleh digentel, kira ok lah. You can cook Kuih cek mek molek using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih cek mek molek
- It's 2 cawan of tepung.
- Prepare 2 of biji keledek.
- You need 1 of sudu kecil garam.
- It's 1/2 cawan of guna.
- It's 1 of mangkuk minyak masak (untuk mengoreng).
- Prepare 1 of sudu kecil marjerin.
Jangan lupa gorengan Cek Mek Molek dalam kuali tu, nanti hangus pulak! Jom gentel-gentel adunan keledek dengan tepung gandum nak buat Kuih Cek Mek Molek! Dah berapa kali buat kuih ini, tapu susah sikit nak cerita tentang sukatannya, terutama bab tepung gandum tu. Himpunan resepi kuih muih yang sesuai untuk sarapan, minum petang dan untuk juadah berbuka puasa.
Kuih cek mek molek step by step
- Potong kecil keledek dan rebuskan hingga keledek lembut. tekan dengan penekan untuk hancurkan keledek (saya guna gelas je) ketika masih panas. campurkan sedikit marjerin untuk melembutkan adunan..
- Campur kan dengan garam dan tepung masukkan sedikit-sedikit, pastikan adunan tidak terlalu keras atau lembut..
- Bentukkan bulat dan bentukkan untuk masukkan sedikit gula di tengah-tengah. tutup dan habiskan semua adunan..
- Goreng pada api sederhana, sedia untuk di makan.
Cek Mek Molek (which means "Beautiful Lady") is a traditional Kelantan Kuih and is very similar to Kuih Keria except that this kuih has the sugar on the inside instead of the sugar coating on the outside. I understand you can find savory cek mek molek too in Kelantan where they put serunding daging it. Bahan-Bahan : Ubi keledek (kupas,rebus+sedikit garam,lenyek). Kuih Cek Mek Molek Ubi Keledek Sedap Rangup. Sedap dimakan panas-panas, Gula tubik meleleh.
0 Response to "Recipe: Appetizing Kuih cek mek molek"
Posting Komentar