Easiest Way to Cook Yummy Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style)
Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) .
You can cook Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style)
- Prepare of Bahan Sagu.
- You need 1/2 cawan of sagu.
- Prepare 1/4 cawan of tepung hun kwe @ hoen kwe/ tepung ubi kayu/ tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air terlebih dahulu).
- It's 3 cawan of air.
- Prepare 1/4 cawan of air pandan/esen vanila (Uchu guna esen pandan dan pewarna hijau epal).
- You need 1 1/4 cawan of gula pasir.
- Prepare of Bahan Santan.
- You need 3 cawan of santan (1 kotak santan Kara 200ml + 2 cawan air).
- It's 1/2 cawan of tepung beras.
- It's 1 of sudu besar gula pasir.
- Prepare 1/2 sudu teh of garam.
- It's of Garnish.
- It's of Dried mung bean (kacang hijau tanpa kulit di rebus, dikeringkan).
Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) step by step
- Sagu: Didihkan air. Masukkan sagu dan masak sehingga sagu jernih. Tambahkan gula kemudian masukkan bancuhan tepung ubi dan pes pandan. Kacau sehingga likat dan jernih (tapi masih lembut bergedik)..
- Tuangkan lapisan hijau ini ke dalam bekas ketika masih panas. Biar sejuk dan membeku. (Lapisan lembut, tapi tak lekat pada jari apabila disentuh bila dah beku).
- Santan: campurkan semua bahan santan. Masak dan dan sentiasa kacau sehingga pekat (tetapi masih lembut bergedik dan boleh dipaipkan) menggunakan api kecil/sederhana..
- Sudukan atau pipekan bancuhan santan atas lapisan sagu..
0 Response to "Easiest Way to Cook Yummy Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) "
Posting Komentar