Easiest Way to Cook Yummy Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style)

Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) .

Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) You can cook Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style)

  1. Prepare of Bahan Sagu.
  2. You need 1/2 cawan of sagu.
  3. Prepare 1/4 cawan of tepung hun kwe @ hoen kwe/ tepung ubi kayu/ tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air terlebih dahulu).
  4. It's 3 cawan of air.
  5. Prepare 1/4 cawan of air pandan/esen vanila (Uchu guna esen pandan dan pewarna hijau epal).
  6. You need 1 1/4 cawan of gula pasir.
  7. Prepare of Bahan Santan.
  8. You need 3 cawan of santan (1 kotak santan Kara 200ml + 2 cawan air).
  9. It's 1/2 cawan of tepung beras.
  10. It's 1 of sudu besar gula pasir.
  11. Prepare 1/2 sudu teh of garam.
  12. It's of Garnish.
  13. It's of Dried mung bean (kacang hijau tanpa kulit di rebus, dikeringkan).

Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) step by step

  1. Sagu: Didihkan air. Masukkan sagu dan masak sehingga sagu jernih. Tambahkan gula kemudian masukkan bancuhan tepung ubi dan pes pandan. Kacau sehingga likat dan jernih (tapi masih lembut bergedik)..
  2. Tuangkan lapisan hijau ini ke dalam bekas ketika masih panas. Biar sejuk dan membeku. (Lapisan lembut, tapi tak lekat pada jari apabila disentuh bila dah beku).
  3. Santan: campurkan semua bahan santan. Masak dan dan sentiasa kacau sehingga pekat (tetapi masih lembut bergedik dan boleh dipaipkan) menggunakan api kecil/sederhana..
  4. Sudukan atau pipekan bancuhan santan atas lapisan sagu..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Yummy Luem Kluen (Kuih Tako Thai; My Style) "

Posting Komentar