Recipe: Appetizing Kuih Cara Berlauk

Kuih Cara Berlauk. Kuih cara berlauk ini adalah salah satu kuih traditional. Rasa pedas-pedas manis inti daging tak muak bila di makan dan kuihnya sangat lembut. Today's kuih will be kuih cara berlauk.

Kuih Cara Berlauk This Malaysian kuih is a bite-sized treat that consists of savory cakes that are topped with minced meat. The batter for the cakes usually incorporates coconut milk and gets its distinctive. Kuih cara berlauk merupakan sejenis kuih tradisional yang dibuat daripada tepung gandum dengan inti daging. You can have Kuih Cara Berlauk using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuih Cara Berlauk

  1. Prepare 1 cawan of tepong gandum.
  2. Prepare 1 cawan of santan.
  3. You need 1 cawan of air.
  4. You need 1 of biji telor.
  5. You need of Pewarna kuning.
  6. It's of Garam.
  7. You need of Ni bahan untuk hiasan ye.
  8. Prepare of Daging kisar.
  9. You need 1 of biji bawang hollan (said kecik).
  10. Prepare 2 ulas of bawang putih.
  11. It's of Garam.
  12. You need of Gula.
  13. Prepare of Ajinomoto.

Cara membuatnya mencerupai kuih cara tetapi terdapat tambahan inti/lauk daging di atasnya. Tambahan daging dan rempah menjadikannya agak pedas tetapi enak dimakan. Kuih cara berlauk is a Malay inspired dumpling cooked on a hot plate like the Japanese style dumplings called Takoyaki. It's a savoury snack that can be prepared for breakfast or tea.

Kuih Cara Berlauk step by step

  1. Bancuh bahan # RAMUAN # blender supaya tidak berketul.
  2. Kisar sampi jd macam ni.
  3. Tuang doh ke Dalam loyang.
  4. Tunggu sampai atas permukaan dy agak kering..dan hias guna bahan HIASAN tadi..masak dengan api kecik je.
  5. Cucuk guna lidi kalu tak lekat maknenye kuih dah masak..keluarkan kuih dan boleh terus hidang...SELAMAT MENCUBA #FOLLOW FB SAYA sha sha delisha.

Resepi Kuih Cara Berlauk, kuih tradisi melayu yang pasti ramai menggemarinya, apa yang menarik mengenai kuih ini anda dapat merasakan lemak dan lembut(dari kuih cara), garing(dari bawang. No Ramadhan is complete without a delicious helping of Kuih Cara Berlauk! Kuih Cara Berlauk or in plain english Savoury bites. Before his trip, we whipped up Kuih Cara (pronounce as Koo-eh Char-ra) or Savoury Bites, one of his favourites Kuihs. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga layu.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Appetizing Kuih Cara Berlauk"

Posting Komentar