How to Cook Delicious Kuih Lompat Tikam
Kuih Lompat Tikam.
You can cook Kuih Lompat Tikam using 19 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Lompat Tikam
- Prepare of Lapisan Hijau:.
- You need 2 cawan of tepung beras.
- You need 1 of sudu kecil air kapur.
- It's 4 cawan of air (jika blender air daun pandan lagi sedap).
- You need of Pewarna hijau.
- Prepare of Bahan Kelapa Santan:.
- You need 1 cawan of tepung beras.
- You need 2 cawan of air (1kotak santan ditambah air jadikan 2 cawan).
- Prepare 1 of sudu garam.
- You need of Bahan Pulut Merah:.
- Prepare 2 cawan of beras pulut (dibasuh).
- It's 3/4 of santan (kotak kecil).
- It's sedikit of garam.
- Prepare sedikit of pewarna merah.
- It's of Bahan Air Gula Melaka:.
- It's 200 g of gula melaka.
- It's 2 helai of daun pandan.
- You need 2 of sudu besar gula.
- You need 1/2 cawan of air.
Kuih Lompat Tikam step by step
- Lapisan Hijau: Sebatikan, tapis dan kacau atas api. Kacau sehingga berkilat seperti lilin dan adagelembung. Adunan ni mesti masak betul. Masukkan ke dalam acuan/bekas dan sejukkan..
- Bahagian Kepala Santan: Sebatikan air santan, garam dan tepung ke dalam periuk @ kuali. Bila dah sebati baru lah dibuka api. Kacau sehingga likat dan masak..
- Bahagian Pulut Merah: Basuh beras pulut. Toskan. Rendam beras pulut bersama air dan pewarna merah selama lebih kurang 2-3jam. Toskan sebentar. Campurkan beras pulut, santan dan air, kemudian masak pulut macam biasa. Pastikan paras campuran air dan santan hanya berada pada paras pulut ataupun sekadar menutupi sahaja. Kukuskan pulut sehingga masak..
- Air Gula: Masakkan semua bahan air gula. Sejukkan dan tapis..
0 Response to "How to Cook Delicious Kuih Lompat Tikam"
Posting Komentar