How to Make Tasty Kuih Pinang
Kuih Pinang.
You can have Kuih Pinang using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih Pinang
- Prepare of Bahagian inti:.
- It's 50 gram of kelapa parut putih.
- It's 35 gram of gula merah.
- It's 2 helai of daun pandan disimpul.
- Prepare of Secubit garam gunung Saji.
- Prepare 1/2 cawan of air.
- It's of Bahagian kulit luarnya:.
- Prepare 1 1/2 cawan of tepung pulut.
- You need 3 camca of besar tepung gandum.
- You need 1/2 cawan of air.
- It's of Minyak masak untuk menggoreng.
Kuih Pinang step by step
- Siapkan intinya.Campur semua bahan.Masak menggunakan api kecil,kacau hingga sedikit lembap (jangan terlalu kering).Tutup api,biarkan inti sejuk.Ketepikan..
- Siapkan bahagian kulit luarnya.Campurkan tepung pulut dan tepung gandum.Tuangkan sedikit demi sedikit air ke dalam campuran tepung sambil diuli.Berhenti bila doh tidak melekat di tangan.Tambah sedikit air menggunakan camca besar jika doh masih keras (bergantung kepada jenis tepung).Rihatkan doh dalam 20-30 minit sebelum dibentuk..
- Ambil sedikit adunan,bentukkan bulat,leperkan.Isikan inti dan bulatkan semula..
- Cantumkan 4 biji kuih rapat-rapat..
- Panaskan minyak masak dalam kuali.Goreng Kuih Pinang hingga keperangan @ sehingga masak di kedua bahagian.Tutup api,keluarkan kuih,toskan minyaknya.Siap..
0 Response to "How to Make Tasty Kuih Pinang"
Posting Komentar