Easiest Way to Cook Delicious Laksa Sarawak

Laksa Sarawak.

Laksa Sarawak You can cook Laksa Sarawak using 14 ingredients and 2 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Laksa Sarawak

  1. It's 1 of paket rempah laksa (250 gm).
  2. It's 2 kotak (200 ml) of santan Ayam Brand (tak kesah lah nak guna santan segar ke santan kotak).
  3. Prepare 1 of bungkus bihun (saya guna cap Burung Kenari. Boleh jer guna apa-apa pun brand) - direndam dan dicelur.
  4. Prepare of Udang segar.
  5. Prepare 1/2 of bahagian dada ayam (direbus. Kemudian dicarik-carik isi nya).
  6. It's Sedikit of tauge.
  7. Prepare 3 keping of tauhu goreng.
  8. You need 2 of biji telur (goreng dadar dan dipotong memanjang).
  9. Prepare Daun of ketumbar.
  10. It's of Segenggam cili kering.
  11. Prepare 1 of inci belacan.
  12. It's of Limau kasturi.
  13. It's of Garam.
  14. It's of Ajinomoto.

Laksa Sarawak instructions

  1. Kupas kepala dan kulit udang. Rebus kepala dan kulit udang dengan sedikit air. Kisar halus, kemudian tapiskan, ketepikan. Campur rempah laksa bersama secawan air. Rebus rempah laksa seperti yang tertera pada bungkusan. Saya rebus dalam anggaran 30 minit. Tapiskan dan campurkan dengan 2 mangkuk air, stock udang, stock ayam bersama dengan santan. Kecilkan api sentiasa kacau. Perasakan dengan garam dan ajinomoto. Bila sudah menggelegak, matikan api, ketepikan..
  2. Rebuskan cili kering, toskan dan kisar/tumbuk bersama belacan. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis sekejap sahaja, masukkan sedikit garam dan ajinomoto..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Delicious Laksa Sarawak"

Posting Komentar