How to Cook Appetizing Laksa Penang
Laksa Penang.
You can cook Laksa Penang using 11 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Laksa Penang
- Prepare of Ikan selayang @ sardin direbus.
- It's keping of Asam.
- You need of Bawang besar.
- It's of Bawang putih.
- It's of Cili kering dikisar.
- You need of Cili padi.
- Prepare of Belacan.
- It's Daun of kesum.
- Prepare of Bunga kantan.
- Prepare of Garam dan secukup rasa.
- You need of Limau nipis atau kasturi, timun dan telur sebagai bahan hiasan.
Laksa Penang instructions
- Ikan direbus meggunakan noxxa Hp 3. Air rebusan ikan jangan buang. Saya rebus tanpa letak garam dan asam. Tapi kalau anda nak letak asam dan garam pun boleh juga. Kisarkan isi ikan saja. Boleh guna food processor. Kemudian blend tulang ikan. Tulang dan isi kisar asing asing ye. Isi yang dikisar boleh masukkan terus dalam periuk. Yang blend tulang ikan tu, pastikan anda tapis terlebih dahulu. Jangan tuang sekali dengan tulang..
- Kemudian,cili kering, bawang merah, cilipadi, belacan dikisarkan bersama. Masukkan sekali air rebusan ikan, isi ikan, dan air tulang yg ditapis tadi. Didihkan asam keping, daun kesum, bunga kantan..
- Lepas didih tu, masukkan garam dan secukup rasa. Laksa tu terpulang nak beli yang siap boleh makan atau yang instant tu kena rebus sampai lembut dulu ye. Boleh hidangkan bersama ulaman. Potong cili, bawang besar, nenas salad, dan buah limau kasturi. Jangan lupa untuk hidangkan bersama telur rebus skali. Siap untuk di makan.
0 Response to "How to Cook Appetizing Laksa Penang"
Posting Komentar