How to Cook Perfect Laksa Utara
Laksa Utara.
You can have Laksa Utara using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Laksa Utara
- You need 2 kg of ikan sardin.
- You need 12 ulas of bawang merah.
- You need 10 keping of asam gelugur.
- Prepare 2 of kuntum bunga kantan.
- Prepare 1 of batang/tangkai daun kesom.
- You need 5 of sudu besar cili kisar-cili pes.
- You need of Garam himalaya secukup rasa.
- You need 2 of jug air dan ditambah secukupnya.
- Prepare of Dimakan bersama laksa.
- It's 2 helai of daun salad dihiris.
- You need 1/2 batang of timun.
- It's 6 of hingga 7 cilipadi (optional).
- Prepare 2-5 of biji telur rebus bergantung pada kuantiti laksa & kuahnya.
- Prepare 1 ulas of bawang besar dihiris.
Laksa Utara instructions
- Proses ikan. Buang isi perutnya. Bilas bersih. Rebus untuk 45 minit ikan dan air tanpa garam. Masukkan 4 keping asam keping.
- Asingkan isi ikan dan tulang. **Kuah rebusan ikan jangan dibuang tau. Kisar isi ikan bersama sedikit air rebusan. Kemudian baru kisar bahagian tulang, kepala dan sisa ikan bersama sedikit air rebusan. Tapis. Pastikan tak ada tulang termasuk dalam kuah ikan ya.
- Campur hasil kisaran isi ikan dan kisaran bahagian tulang ditapis bersama kuah rebusan ikan. Masukkan cili kisar, 10 keping asam keping, bunga kantan dan daun kesom. Reneh selama 30 hingga 45 minit.
- Untuk dimakan bersama laksa. Rebus telur. Potong sayur salad dan timun. Jika suka boleh dihiris cilipadi dan bawang..
- Rebus laksa kering. Tos kering. Masukkan kuah. Yeyyy boleh mula makan..
0 Response to "How to Cook Perfect Laksa Utara"
Posting Komentar